Maak je content? Denk aan het 'See, Think, Do, Care' model
28 november 2023 
2 min. leestijd

Maak je content? Denk aan het 'See, Think, Do, Care' model

Ga je aan de slag met je content, dan is het eigenlijk onmogelijk om niet te denken aan de klantreis van de doelgroep. Dit klinkt zweverig, maar ik leg graag uit waarom dit ervoor zorgt dat dit model zorgt voor gerichtere marketing en communicatie en het verhogen van de klantloyaliteit. 

Wat is het "See, Think, Do, Care" model?

Dit model is ontworpen door Avinash Kaushik een expert in digitale marketing en webanalyse. Het model is een framework voor het opstellen van marketingstrategieën om zo meer inzicht te krijgen in de klantbehoeften. Het helpt bedrijven en marketeers om hun marketinginspanningen beter af te stemmen op de verschillende stadia van de klantreis. 

Het model bestaat uit vier fasen: 

 • See: Deze fase is gericht op het grootste relevante publiek dat mogelijk geïnteresseerd kan zijn in je producten of diensten, maar nog niet actief op zoek is. In deze fase probeer je bewustzijn en zichtbaarheid op te bouwen. 
 • Think: In deze fase richt je je op mensen die overwegen een aankoop te doen, maar nog niet hebben besloten. Het gaat hier om een kleiner, maar meer betrokken publiek. De nadruk ligt op het verstrekken van informatie en het aanbieden van hulp bij de besluitvorming. 
 • Do: Dit is de actiefase waarin mensen klaar zijn om een aankoop te doen. De focus ligt op het converteren van deze leads naar klanten door middel van aanbiedingen, overtuigende call-to-actions en een gebruiksvriendelijke ervaring. 
 • Care: De laatste fase gaat over het zorgen voor je klanten nadat ze een aankoop hebben gedaan. Het doel is om klantloyaliteit en retentie te bevorderen, en klanten te transformeren in merkambassadeurs die je producten of diensten aanbevelen bij anderen.

Het See, Think, Do, Act-model binnen je contentmarketing

Het "See, Think, Do, Care" model benadrukt het belang van het richten op verschillende doelgroepen in verschillende stadia van hun klantreis, en het aanbieden van relevante content en interacties op elk van deze punten. Heb je dit niet goed in kaart, dan weet je dus ook niet goed op welk punt je ze met welke content moet bereiken. 

Wat als..

Wanneer je dit model niet inzet? 

Dat levert genoeg pijnpunten op die je niet zou willen. 

 • Gebrek aan doelgerichtheid: Zonder een duidelijke strategie kan je content ongericht en irrelevant worden voor je doelgroep. Dit kan leiden tot een lagere betrokkenheid en minder effectieve communicatie. 
 • Minder effectieve segmentatie: Het model helpt bij het segmenteren van je publiek gebaseerd op hun stadium in de klantreis. Zonder deze segmentatie is het moeilijk om berichten te personaliseren en effectief aan te sluiten bij de behoeften en interesses van verschillende doelgroepen. 
 • Gemiste kansen voor conversie: Content die niet is afgestemd op de specifieke fasen van de klantreis, zoals overwegen of kopen, kan minder effectief zijn in het stimuleren van conversies. Dit kan resulteren in gemiste verkoopkansen. 
 • Inefficiënte inzet van middelen: Zonder een duidelijk plan kun je middelen verspillen aan content die weinig impact heeft. Dit is niet alleen kostbaar, maar kan ook demotiverend werken. 
 • Onvoldoende klantloyaliteit en retentie: Het negeren van de "Care"-fase kan leiden tot gemiste kansen om klantrelaties te verdiepen en loyaliteit op te bouwen, wat cruciaal is voor duurzaam bedrijfssucces. 
 • Inconsistentie in merkboodschap: Zonder een strategische aanpak kan de content inconsistent zijn, wat de merkboodschap kan verzwakken en verwarrend kan zijn voor het publiek. 
 • Moeilijkheden bij het meten van succes: Het ontbreken van een duidelijk framework maakt het moeilijker om de effectiviteit van je marketinginspanningen te meten en bij te sturen.


Wil jij komend jaar ook aan de slag gaan met het "See, Think, Do, Care" model? Download dan nu de gratis contentkalender waarin deze fases zijn meegenomen. Zo krijg je al een stuk meer inzicht in het toepassen van de vier fases.

Reactie plaatsen